Suvin uracoachaus jatkuu: Osaamiskartta sai minut rakastumaan työhöni uudelleen

Osaamiskartta sai minut rakastumaan tyohoni uudelleen - Suvi Wulff Coaching.JPG

Heti kun olimme tunnistaneet uracoachini Annun kanssa, mikä minua eniten uuvuttaa ja painaa ja miksi alunperin halusin aloittaa uracoachauksen, ryhdyimme hommiin. Koska ammatillinen itseluottamukseni oli käytännössä olematonta ja esti minua ihan konkreettisesti tekemästä työtäni tehokkaasti, keskityimme uracoachauksessani aivan ensimmäiseksi siihen. Ratkaisuksi määrittelimme Annun kanssa minulle Osaamiskartan. Katso alta, millainen osaamiskartta on, miten se sai minut rakastumaan työhöni uudelleen ja miten sinäkin voit hyödyntää sitä oman ammatillisen itsetunnon kohentamisessa ja jopa työnhaun tukena.

Osaamiskartta on harjoitus, josta oli ehdottomasti eniten hyötyä minulle koko uracoachauksessa. Tajusin sen avulla, että se mitä osaan tai mitä en osaa ei määritä sitä, millainen olen tyyppinä. Ymmärsin, että minä en ole yhtä kuin osaamiseni eikä se, että en osaa jotain, tee minusta huonoa työntekijää saati ihmistä. Osaamiskartan avulla pystyin ensimmäistä kertaa olemaan itse tyytyväinen työsuorituksiini, koin onnistumisia niistä ja viimein rakastuin työhöni uudelleen. 💛💛

Uracoachauksessa ymmärsin, että osaamiseni ei määritä minua ihmisenä.

Tällä tavalla Osaamiskartta siis toimii: siinä osaaminen muodostuu kolmesta osa-alueesta. Ne määrittävät sen, miten teen töitä. Jos joku kohdista on epätasapainossa, työteho ja motivaatio laskevat, mikä heijastuu työsuoritukseen.

Osaamiskartta sai minut rakastumaan työhöni uudelleen - Suvi Wulff Blog.jpg
  1. Kova osaaminen tarkoittaa oman alan tietoja ja taitoja, siis kaikkea sitä, mikä minun tapauksessani liittyy esimerkiksi markkinointiin

  2. Asenne eli tapaa, jolla toimit töissä

  3. Persoona eli ne piirteet, jotka tekevät sinusta sinut.

Varsinaisessa tehtävässä Annu pyysi minua listaamaan jokaiseen kohtaan mahdollisimman monta tunnistamaani asiaa.

Aluksi tuntui, että kaikki listaamani asiat liittyivät kohtiin 2 ja 3 eli asenteeseen ja persoonaan. Ne olivat minulla selvästi kunnossa. Tiesin olevani vastuuntuntoinen, luotettava tyyppi ja kova tekemään töitä. Katsoessani asenne- ja persoonalistojani ymmärsin myös, mistä tunteeni kaikesta sisälläni olevasta hyödyntämättömästä potentiaalista johtui: näin ensimmäisen kerran, että osaaminen ei tarkoita vain substanssiosaamista, vaan se tosiaankin muodostuu sekä siitä, millainen tyyppi olen että siitä, millaisella asenteelle teen töitä. Ja kun ne ovat kunnossa, olen jo äärimmäisen arvokas tekijä työnantajalleni.

Kova osaaminen oli tässä vaiheessa minulle kaikista vaikein pala purtavaksi siksi, että itsetuntoni oli hyvin huonossa jamassa. Saimme yhteisessä tapaamisessamme listattua Annun kanssa fläppitaululle lähinnä yksittäisiä pikkuosaamisia. Annu ymmärsi, että minusta ei vielä tässä vaiheessa irronnut muuta. Siksi hän pyysi minua kiinnittämään seuraavien viikkojen aikana aktiivisesti huomiota asioihin, jotka oikeasti osaan.

Pikku hiljaa, kun aikaa kului ja tarkkailin työviikkojen kuluessa omaa toimintaani, huomasin että minulla todellakin on sellaista osaamista, jota en ole aiemmin itse rekisteröinyt ja jota kuitenkin esimerkiksi työkaverini arvostavat. Vitsit miten upeaa oli alkaa ensimmäistä kertaa luottamaan omaan osaamiseeni. Sen ansiosta koin onnistumisia, joita en ollut koskaan ennen työstäni saanut. Lopputuloksena olin koko kesän niin mahtavassa flow-tilassa, että tunnustin rakkauttani työtäni kohtaan avoimesti kaikille! 😄

Vaikka en voi puhua muiden puolesta, uskon silti, että muutos tekemisessäni ja käyttäytymisessäni näkyi myös työkavereilleni ja asiakkailleni. Minusta itsestäni tuntui kuin olisin syntynyt uudelleen! Ihan huikea fiilis! 😄 Ja juuri siksi olen koko ajan puhunut blogissanikin uracoachaamisen puolesta. Kun joku esittää sinulle muutamankin oikean kysymyksen, jotka saavat sinut oivaltamaan huikeita asioita, et voi muuta kuin olla kiitollinen siitä, että uskalsit ottaa askeleen kohti muutosta. 🙏🙏

🙌🌸 Wuhuu, Suvi Wulff Blog löytyy nyt myös Instagramista! Seuraa uracoachaamiseni etenemistä Instagramissa käyttiksellä @suviwulffcoaching