Vahvista ammatillista itseluottamustasi - opettele tämä tärkeä taikasana ja menestyt

Vahvista ammatillista itseluottamustasi.jpg

Milloin olet viimeksi pysähtynyt miettimään, millaista narratiivia kerrot itsellesi osaamisestasi? Millaisia asioita mietit, jos joku asia ei esimerkiksi onnistu kerralla: En osannut taaskaan tätäkään. Minusta ei vain ole tähän. Miksi edes yritän? Vai: voi vitsi, taisi mennä tällä kertaa mönkään, noh ensi kerralla sitten paremmin. Oho, löysinpä taas yhden mielenkiintoisen asian, jota voin alkaa harjoittelemaan! Tässä kirjoituksessa kerron, miten muutat narratiiviasi eli itsestäsi ja osaamisestasi sisäistämääsi tarinaa ja mikä viisikirjaiminen taikasana muuttaa suhtautumisesi osaamiseesi lopullisesti. Takaan, että taikasana tuo sinulle menestystä, kunhan sisäistät sen todellisen merkityksen.

Käsitys työhön liittyvästä osaamisesta tai pikemminkin osaamattomuudesta saattaa syntyä ainakin näistä 3 epäkohdasta:

  • et toistuvasti saa työllesi minkäänlaista tukea ja ohjausta

  • et saa työstäsi riittävästi tai lainkaan positiivista palautetta

  • joku kritisoi työsuorituksiasi jatkuvasti aiheetta.

Kokemattomalle ja/tai herkälle tyypille näillä voi olla kohtalokkaita seurauksia. Pahimmassa tapauksessa alat itsekin uskoa siihen, että et todella osaa. Tällöin narratiivisi muuttuu positiivisesta tai neutraalista negatiiviseksi, mitä ei missään tilanteessa saisi tapahtua. Hurjinta mitä voi käydä on, että negatiivinen narratiivisi syöpyy osaksi identiteettiäsi.

Onnellinen uutinen on, että omaa narratiiviaan voi muuttaa muutaman yksinkertaisen työkalun avulla. Samalla kasvatat itseluottamuksesi aivan uusiin svääreihin!

1. Onko narratiivisi subjektiivinen kokemus vai objektiivinen totuus?

Ihan ensimmäiseksi kaikkein tärkeintä on pysähtyä pohtimaan, onko narratiivisi todella objektiivisesti totta vai ainoastaan sinun subjektiivinen kokemuksesi tilanteesta? Tämä on aivan olennainen kysymys, sillä monesti tunne omasta osaamattomuudesta on todellakin vain tunne omasta osaamattomuudesta, ei objektiivinen totuus.

Tähän käy loistavasti blogistani löytyvä Osaamiskartta-harjoitus, jonka avulla voit listata osaamisiasi. Harjoituksen avulla huomaat nopeasti, että sinulla on vaikka minkälaisia upeita ominaisuuksia. Voin vaikka vannoa, että listaasi tulee 10-kertaa enemmän huippuosaamisia kuin asioita, joissa koet kaipaavasi vielä harjoitusta!

Osaamiskartan lisäksi suosittelen lämpimästi pyytämään muutamalta ulkopuoliselta (esim. kollegalta ja ystävältä) mielipidettä osaamisestasi, jotta saat todella objektiivisen näkemyksen. Voit esimerkiksi kysyä heiltä, missä sinä olet heidän mielestään onnistunut viime aikoina tosi hyvin tai mikä ominaisuutesi on sellainen, jota he sinussa ihailevat.

Ja hei, vaikka et osaisikaan ihan vielä ihan kaikkea (niinkuin ei kukaan muukaan meistä osaa), sinulla on nyt mitä loistavin mahdollisuus miettiä, miten saat päivitettyä osaamisesi. Voitko osallistua esimerkiksi jollekin kurssille, joka käsittelee aihetta? Opiskelu on pääsääntöisesti tosi hauskaa. Tai voisiko joku verkostossasi auttaa sinua? Ihmiset ovat lähtökohtaisesti aina halukkaita tarjoamaan apuaan sitä pyytäville. Rohkeasti vaan kysymään!

2. Vielä on taikasanasi menestykseen

Osaamiskarttaakin voimallisempi keino on kirjoittaa oma narratiivi kokonaan uusiksi. On täysin eri asia puhua itselleen kuten yllä esimerkinomaisesti kirjoitin: en osaa mitään, ei minusta ole mihinkään kuin tunnistaa, että okei tätä en ehkä vielä osaa, mutta minulla on mahdollisuus opetella sitä. Itse asiassa paras tapa muuttaa narratiiviaan perustavanlaatuisesti on nimenomaan opetella tuo taikana VIELÄ.

Vielän omaksuminen on niin merkittävä muutos, että lupaan että kun olet sisäistänyt sen, olet täysin pitelemätön!

Lisäämällä vielän jokaisen negatiivisen itse-epäilyksen loppuun tuot siihen toivoa ja uusia mahdollisuuksia: En osaa tätä, vielä. En ole tässä hyvä, vielä. En ole menestynyt, vielä. Kuulostaa aivan erilaiselta, eikö!

Sen lisäksi että opetat itseäsi ajattelemaan osaamisestasi ihan uudella tavalla, muutat itse asiassa koko narratiiviasi perinpohjaisesti negatiivisesta positiiviseksi. Huomaat nopeasti, miten alat itsekin uskoa itseesi ihan uudella tavalla. Se että et ehkä tähän mennessä ole hallinnut jotain taitoa tai ollut mielestäsi jossain asiassa hyvä, ei tarkoita sitä, ettetkö voisi ottaa sitä ihan milloin tahansa haltuusi. Vielä ei ole ollut sinun aikasi – nyt on!

👋Hei, käypä tykkäämässä myös mun Facebook-sivusta 😊