Muutos alkaa kun alat ottaa apua vastaan – Kokeile uracoachausta

Muutos alkaa kun alat ottaa apua vastaan - Suvi Wulff Coaching.png

Kuten edellisessä päivityksessäni kirjoitin, kärsin vuoden 2016 lopulla vakavista työhön liittyvistä itsetunto-ongelmista ja orastavasta työuupumuksesta. Nyt kerron, mitä tein ihan ensimmäiseksi saadakseni tilanteen rauhoittumaan.

Syksyllä 2016 minulla oli jatkuvasti ahdistunut olo. En uskonut, että pystyn suoriutumaan minulle osoitetuista työtehtävistä niiden vaatimalla tavalla enkä kyennyt mielestäni omaksumaan asioita riittävän nopeasti. Päässäni pyöri lakkaamatta sellaisia ajatuksia kuin ”minusta ei ole mihinkään”, ”taidan olla ihan väärällä alalla” ja ”olisi pitänyt kouluttautua ihan toiseen ammattiin”.

Ajattelin, että tämä on tässä: koko työurani tulee lopun elämääni tulee olemaan samanlaista pohjatonta umpikujaa ja minun on vain kestettävä se. Helmasyntini oli, että olin siihen saakka pärjännyt aina omin avuin. Pystynyt ihan kaikkeen itse.

Ja sitten en enää pystynytkään.

Tilannetta pahensi entisestään ristiriita siitä, että samaan aikaan ahdistuksen kanssa tunsin syvällä sisimmässäni, että minussa olisi kyllä potentiaalia vaikka millä mitalla ja pystyisin varmasti hallitsemaan paljon isompia kokonaisuuksia ja kantamaan suurempaa vastuuta. En vain saanut potentiaalia itsestäni ulos, vaikka olisin miten päin ollut. Käsittämättömän turhauttavaa!

Halusin muutosta enemmän kuin mitään. En vain enää tiennyt, miten onnistuisin siinä.

Minun onnekseni miehelläni oli ratkaisu.

Hän antoi minulle jämäkän kehotuksen turvautua ulkopuoliseen apuun.

Minut tuntien hän tiesi, että ilman napakkaa suunnannäyttämistä olisin edelleen yrittänyt etsiä ratkaisua omin päin – ja todennut lyöväni päätäni seinään kerta toisensa jälkeen.

Mieheni oli käynyt syksyllä 2016 huikaisevan Annu Matulan uracoachauksessa. Niinpä otin itsekin yhteyttä Annuun. Edellisen kirjoitukseni julkaisuhetkellä tästä oli kulunut tasan 365 päivää.

Ensimmäinen tapaaminen Annun kanssa avasi silmäni. Juuri tätä tarvitsin! Jonkun kertomaan ja kartoittamaan kanssani, mitä minun paras osaamiseni on, minkälaisista elementeistä se koostuu ja ennen kaikkea, miten voin hyödyntää osaamistani ja potentiaaliani muiden hyväksi työssäni.

Tässä vaiheessa olin siis pikavinkkieni mukaisesti

1⃣ Tunnistanut ongelman ja myöntänyt itselleni, että tästä en ehkä selviä enää omin neuvoin
2⃣ Päättänyt pistää tilanteelle stopin ja etsiä ratkaisun
3⃣ Keskustellut asiasta mieheni kanssa, joka toi pöytään ehdotuksen uracoachauksen aloittamisesta
4⃣ Tehnyt päätöksen avun vastaanottamisesta ja uracoachauksen testaamisesta
5⃣ Asettanut itselleni tavoitteet: saada takaisin ammatillinen itseluottamukseni, löytää sisäiset supervoimani ja valjastaa ne muiden hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla (näistä muodostui myös uracoachaukseni tavoitteet)

Pitkä aikavälin suunnitelmani oli siis löytää uracoachauksesta ensinnäkin apu ammatillisen itseluottamukseni puuttumiseen ja toiseksi selkeä suunta uralleni. Näiden kanssa astelin Annun luo huhtikuussa 2017.

Minulla muutos alkoi siitä, kun aloin ottaa apua vastaan. Jaan seuraavissa päivityksissäni uracoachausmatkani vaiheet ja vinkit siihen, miten sinäkin voit miettiä urasi tärkeimpiä kysymyksiä vaikka saman tien. Pysy kuulolla!